A pálinka készítését Magyarországon a Pálinkatörvényként ismert 2008. évi LXXIII. törvény szabályozza.

Pálinkának illetve törkölypálinkának csak azon gyümölcs- illetve törkölypárlatok nevezhetők, amelyeket meghatározott eljárással Magyarországon állítottak elő, és amelyeknek az alapanyaga is Magyarországon termett, továbbá cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Ezen túlmenően lepárlásakor úgy finomították legfeljebb 86% alkoholtartalmúra, hogy megőrizte az alapanyag ízét és aromáit, legalább 37,5% alkoholtartalommal palackozták, és semmilyen módon nem ízesítették, édesítették vagy színezték (leszámítva a hordós és a gyümölcságyas érlelést).1 Csepp Pálinka

A pálinkát még manapság is tévesen gyakran hűtve fogyasztják. Ám ha hűtjük az italt, akkor pontosan azt az élvezeti értékét veszíti el, amiért fogyasztjuk: a gyümölcsösséget és az illatát. A pálinkát legjobb 18–20 °C-on felszolgálni, hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük.

A teljes íz, és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti.

Az 1 Csepp Pálinka Kft. főzdéje 2013-ban kezdte meg működését Hegykőn, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén felújított 105 éves „Masinaházban”. Családias környezetben ötvözték a pálinkafőzéshez fűződő hagyományokat a legmodernebb technikával. Céljuk, hogy folyamatosan prémium kategóriás párlatokat készítsenek.

1 Csepp PálinkaEnnek záloga, hogy az összes pálinkájukat benevezik a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett országos versenyre, ahol nem csak a szakmai zsűri kóstolgat, hanem az összes benevezett tételt laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá.

Következetes munkájuknak köszönhetően 2015-ben a Zenit szőlő – Kései meggy házasításukat választották meg „Magyarország legjobb pálinkájának”, majd 2018-ban „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje” címet is elnyerték. 2019-ben azon túl, hogy megvédték címüket, mint “Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje”, ismét ők készítették “Magyarország legjobb pálinkáját” is, a Fekete berkenyét.