Gyuri bácsi, a bükki füvesember az egyik legismertebb képviselője a mai modern népgyógyászatnak és a gyógynövényes gyógyításnak. Tudását gyermekkorában a nagymamájától kapott ismeretek alapozták meg, aki a környék ismert javasasszonya volt.

A gyógyítás a szellemi kultúra része, amely egy adott közösség együttes tulajdona. Mivel akkoriban ritka volt az orvos, drága a gyógyszer, így a javasasszonyok, füvesemberek töltötték be a gyógyító tisztét. Az ő tudásuk főleg az évszázadok alatt felhalmozódott tapasztalatra épült.bükki füvesember

Nyugdíjazása után minden idejét a gyógynövényeknek tudta szentelni. Egész nyáron járta az erdőt, szedte, szárogatta a növényeket, amiket aztán szívből jövő jó tanácsok kíséretében eladott a miskolci piacon.

Hamar híre ment a füves bácsinak, egyre többen keresték a füveit meg a tudományát. A híres „cukortea” is itt született. Egy barátja kérte, adjon neki valamit a cukorbetegségére. A tea bevált, a receptből született a Györgytea, az OGYI engedélyes Diabess-Györgytea. Azóta számos teája segíti az embereket egészségük megőrzésében, a betegségek könnyebb legyőzésében.

Hite, tántoríthatatlan meggyőződése a növények gyógyító erejében sokakat vonzott a fitoterápia világába.

2013-ban évezredes népi gyógyászatunk képviselőjeként a Magyar Örökség Díjat, 2018-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta meg.

györgy tea
györgytea
györgytea