Ménesi borvidék

A Ménes-magyarádi borvidék egyike a Kárpát-medence legrégebbi borvi­dé­keinek. Ménes az utolsó északi pont, amelyen még érezhető az adriai éghajlat hatása.

A borvidék borainak egyértelműen a vörös aszú szerzett hírnevet. 1742-ben Grassalkovich Antal készített világpremierként kék szőlőből vörös aszút. A vékony héjú Kadarkából sikerült ez, a tokajival megegyező eljárással. A vörös aszú vált a bécsi császári- királyi udvar kedvenc borává.Ménesi borvidék

A Fekete Leányka pedig belső erdélyi őshonos kékszőlő fajta. Eredete I. Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak pedig bizonyítottan legkedveltebb boruknak tartották, sőt a legendás Fekete Sereg katonái is ezt itták.

Ménesi borvidékBalla Géza arra törekszik, hogy XX. század forgatagában feledésbe merült borvidék visszanyerje régi patináját, hírnevét.  Borászatban a hagyományos módszereket ötvözik a modern lehetőségekkel, szem előtt tartva azt a filozófiát, hogy a borhoz nem adnak hozzá semmit és lehetőség szerint nem vesznek el semmit belőle. A pincészetük borai túlnyomórészt spontán, de hőmérsékletszabályozott erjesztéssel készülnek.

Következetes munkásságának köszönhetően a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertese lett. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő éveken át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

Ménesi borvidék
Ménesi borvidék