• Puskás relikviumok

Puskás Ferenc a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar ember. Puskás relikviumok

Magyarországon csak a Budapest Honvédban játszott.  Ötször nyert magyar bajnoki címet, illetve négyszer lett gólkirály. Az 1947-48-as évadban 32 mérkőzés során 50 gólt szerzett, amely máig megdöntetlen rekord.

A magyar válogatott Puskással minden idők legsikeresebb magyar csapatává vált. Az Aranycsapat 1950. május 14-től 1954. július 4-éig 32 meccsen keresztül veretlen maradt. Ez idő alatt megnyerték az 1952-es nyári olimpiai játékokat és az 1953-as Európa Kupát (az EB elődje).

A legemlékezetesebb győzelmét azonban 1953. november 25-én, a Wembley Stadionban lejátszott angolok elleni találkozón aratta a csapat, amely az „évszázad meccseként” vonult be a futballtörténelembe. A hazájában veretlen angol válogatottat 6:3-ra győzték le.

A menetelésnek az 1954-es svájci világbajnoki döntő vetett véget, ahol az esélyesebbnek tartott magyar csapat kikapott az NSZK-tól.

Az 1956-os forradalom kitörésekor a Honvéd külföldön vendégszerepelt. A bizonytalan hazai állapotok miatt

Puskás és a csapat néhány másik tagja úgy döntött, hogy Bécsben marad. Az emigráció miatt az MLSZ közbenjárására a FIFA 18 hónapra mindannyiukat eltiltotta a játéktól.

Puskás relikviumok

Eltiltása után újra játszani szeretett volna, azonban a legtöbb klubnál elutasították, mivel ekkorra már elmúlt 30 éves és túlsúlyos is volt. Harmincegy évesen újra megfeszítette minden erejét, leadott tizennyolc kilogramm súlyfelesleget, és a kezdeti nehézségek ellenére helyet követelt magának a világklasszisokkal teli Real Madridban.

A Real Madriddal szintén ötször nyert bajnokságot, és négyszer szerezte meg a spanyol gólkirályi címet. Öt alkalommal szerepelt BEK döntőben, háromszor meg is nyerték a kupát. Az 1960-as döntőben az Eintracht Frankfurtnak 4 gólt lőtt, ami azóta is rekord.