A levendula napjainkra Tihany és a környező régió meghatározó szimbóluma lett. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának nevestihanyi levendula gyógynövényszakértője – telepítette az első levendulaültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal.

Bittera a tihanyi apátságtól bérelt területet, itt próbálkozott meg – francia mintára – a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé.

Az 1960-as évektől aztán a kommunizmus alatt a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult.

tihanyi levendulaA Tihanyi Levendula Manufaktúra Bittera Gyula értékteremtő munkálkodásának nyomán, szellemi örökségét felvállalva alakította ki küldetését, példának tekintve azt az elhivatottságot és tökéletességre való törekvését, amellyel hírnevet szerzett a tihanyi levendulának.

Hisznek benne – és nap, mint nap azon dolgoznak,- hogy megmutathassák, a tihanyi levendula természeti értékén túl, egy vágyat – életérzést is megtestesít: belső béke, nyugalom, harmónia, elégedettség. Ezt a tiszta természet közeli érzést szeretnék közvetítetni készítményeikben.