1790-ben dr. Zwack, a császári udvar orvosa, a Habsburg uralkodónak egy korty Unicumot kínált, mint emésztést elősegítő orvosságot.
A legenda szerint II. József azt megkóstolva így szólt:

Dr. Zwack, das ist ein Unikum! – egyben nevet is adva a gyógynövényitalnak.

1840-ben dr. Zwack egyik leszármazottja, Zwack József megalapította első Zwack céget.

zwack unikumAz Unicum védjegyét 1883-ban lajstromozták „az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére”. Az ital a Zwack család 1790-ből származó titkos receptje szerint készült.

1895-ben Zwack József és Lajos fia által vezetett cég megkapta a nagy rangot jelentő Császári és Királyi Udvari Szállító címet, és több mint kétszázféle termékével Közép-Európa egyik legjelentősebb likőr és szeszesital gyártója volt, amely szerte a világon mindenfelé – beleértve az USA-t is – szállította termékeit.

A II. világháborúban a Zwack gyárat is porig rombolták. Ekkor már Zwack Lajos két fia, János és Béla vezette a céget. 1945-ben a Zwack család a romok között látott újra munkához. Ezzel egyidejűleg hozzákezdtek a gyár újjáépítéséhez, modernizálásához is. De mire teljes egészében visszaállították a háború előtti állapotot, a gyárat kártalanítás nélkül államosították.

A kommunizmus előretörése veszélyes időszak volt Magyarország ipari elitje számára, ezért Zwack János felrakta fiát, Pétert egy, a jugoszláv határ felé tartó vonatra, ő pedig nem sokkal ezután egy felfordított olajoshordó alatt utazva hagyta el az országot, mellényzsebében mindössze egyetlen dologgal, az Unicum receptjével. Zwack János másik fia, Béla és felesége úgy döntöttek, hogy itthon maradnak. Bélát munkásként alkalmazták a Zwack gyárban, ahol az Unicum gyártását felügyelte, de az Unicum eredeti receptjét természetesen nem árulta el, egy hamis receptet adott át.

János és fia, Péter Olaszországban találkoztak ismét, innen hajóztak tovább az Egyesült Államokba, ahol hontalan menekültként internálták őket.
Az ötvenes évek közepén Zwack Bélának és feleségének is sikerült Olaszországba emigrálnia, ahol megkezdték az igazi Unicum gyártását, és kereskedelemi vásárokon bemutatva vezették be az italt országszerte.

Zwack János az Egyesült Államokban tudomást szerzett arról, hogy az államosított vállalat Budapestről még mindig Zwack név alatt exportálja az USA-ba termékeit, legfőképpen az Unicumot. Ezért pert indított az akkori kommunista magyar állam ellen, hogy visszaszerezze, megőrizze a családi védjegyeket. A hosszú jogi eljárás végén sikerült precedensteremtő győzelmet aratnia, elérve azt, hogy a budapesti szocialista állami vállalat nem használhatta többé sem a Zwack, sem az Unicum nevet Nyugaton. Zwack János azonban nem élvezhette már a sikert, mert addigra elhunyt.zwack unicum

Péter 1970-ben családjával visszatért Európába, hogy felügyelje a Zwack Unicum olaszországi gyártását és marketingjét. Végül 1988-ban tért haza. Akkor így nyilatkozott: „Az utolsók között hagytam el az országot, és az elsők között jöttem vissza.”

1992-ben a Peter Zwack & Consorten AG a privatizációs program keretében visszavásárolta a teljes Budapesti Likőripari Vállalatot, és megalapította a Zwack Unicum Részvénytársaságot.

Zwack Péter közel húsz év után, 2008-ban átadta a stafétabotot a család következő generációjának. Fia, Zwack Sándor az Igazgatóság elnöke, lánya, Zwack Izabella az Igazgatóság tagja lett, így a családi hagyomány immár a hatodik generációval folytatódik.